1001gedachten

Your tagline

04
Apr

Het leven als zwemles

zondag 4 april 2010

Al heel lang heb je het gevoel dat je ergens in beland bent waar je uit moet zien te komen. Het voelt niet goed en jij voelt je niet goed. Het water staat je aan de lippen en je bent als een gek aan het watertrappelen terwijl je eigenlijk zou moeten zwemmen. Maar de volgorde van de bewegingen die ervoor zorgen dat je voortbeweegt, kun je jezelf niet meer voor de geest halen. En je weet ook niet hoe je het trapje aan de rand van het zwembad moet bereiken om het water uit te stappen.

Bij veel zwembaden worden badmeesters ingezet, maar het leven heeft geen ingehuurd persoon die de veiligheid waarborgt en daarmee ook de weg naar plezier en onbezorgdheid plaveit. Je zult dan ook lang en soms zelfs tevergeefs zoeken naar iemand die jou naar het verlossende zwembadtrapje kan begeleiden. Op de meeste (levens)vragen waar jij mee worstelt zul je uiteindelijk zelf een antwoord moeten formuleren. Veel mensen verlaten zich daarbij op wat anderen doen, lopen met de meute mee en hangen een door iemand anders verzonnen oplossing aan die zij verkondigen als hun eigen mening. Bij zulke mensen ontbreken vaak de argumenten. Vraag hen naar het waarom en dan blijft het vaak ijzig stil.

Ik persoonlijk juich het dan ook meer toe als iemand naar anderen een, gezond, wantrouwen voelt. Je bent zelf de basis van alles wat je doet, wilt, wenst, hoopt, onderneemt en veroorzaakt. Beter dus dat je eerst en vooral jezelf vertrouwt en door introspectie tot weloverwogen keuzes komt. Hier schuilt echter wel een gevaar in. Je kunt zelf antwoorden op vragen formuleren, maar te individualistisch worden is ook niet bevorderlijk voor je geestelijke gezondheid. Teveel introspectie en te weinig interpersoonlijk contact maakt je geest en creativiteit arm. Een tekort of, erger nog, helemaal geen be´nvloeding van andere mensen brengt je in een uitzichtloze situatie waarin tunnelvisie op de loer ligt.

Soms ben je zo bezig met je eigen negatieve of verdrietige gevoel dat je erin blijft hangen. Je bent dan zo gefixeerd op jouw gevoel van onmacht, verdriet of frustratie dat je gaat geloven dat het normaal is wat je voelt. Op den duur weet je niet beter en raak je er zelfs van overtuigd dat het niet anders kßn. Het hˇˇrt toch zo? Maar je neemt alleen maar je eigen gemoedstoestand als uitgangs- en vergelijkingspunt. Om te vergelijken heb je minstens twee eenheden nodig. En tenzij je jouw eigen advocaat van de duivel kunt spelen, zul je er niet aan kunnen ontkomen dat je anderen toe moet laten en dat hun ervaringen en overtuigingen een be´nvloedende rol mogen spelen.

Iedereen is uniek, maar er zijn tussen individuen meer overeenkomsten dan verschillen. Deze analogieŰn zijn gebaseerd op feiten en psychologische processen waar niemand echt invloed op lijkt te hebben. Iemand kan uitzonderlijk of bijzonder lijken, maar onze reactie op allerlei situaties en omstandigheden is identiek aan die van anderen. Of dit nu cultureel bepaald is of een andere reden heeft, het menselijk gedrag kent veel patronen. Zich herhalende gebeurtenissen en onze respons hierop zijn te bestuderen en daarmee voorspellen.

Omdat elke actie een reactie opwekt, zijn deze patronen te doorbreken. Leer je eigen manier van denken dus goed kennen en vooral: leer herkennen. Dit laatste kun je niet makkelijk in je eentje. De meeste mensen hebben een duwtje in de rug nodig om een goed ingeslagen weg te vervolgen of een blok om voor gezet te worden als ze in een neerwaartse spiraal verkeren en (zelf)destructieve beslissingen dreigen te nemen.

Kom zelf liefst zelf zoveel mogelijk tot conclusies en sta achter je eigen overtuigingen, maar zorg wel dat je anderen bij je leven betrekt tijdens moeilijke, zware of ingewikkelde momenten. Vraag hulp of advies of praat met familie en vrienden. Deze mensen kunnen jouw hand vasthouden terwijl je leert zwemmen. Je zult nog steeds zelf de slagen moeten maken om aan de overkant te komen. Maar als je moe en uitgeput bent hoef je niet te watertrappelen of verdrinken, omdat de mensen om je heen je kunnen aanwijzen waar het ondiepe is en waar je het trapje vindt om weer veilig op de droge kant te klimmen. Of, als je net zoveel geluk hebt als ik, tref je iemand met een diploma voor reddingszwemmen die kan zwemmen voor twee! **Trefwoorden: Levensvragen, hulp, advies, leren, ervaring, begeleiding
3251 keer bekeken

Geef jouw mening over of reactie op bovenstaande:
Naam
Email Wordt niet getoond!
UpdateJa, stuur mij een mail wanneer iemand reageert op dit item
Homepage: http://
Bericht
Spamcheck: Welke dag van de maand is het?

Over mij

Je leest hier 1001 gedachten van mij: Anneke. 43-Jarige, gelukkige vrouw. Samenwonend met man, bewust zonder kids. Mijn verhalen gaan over gevoelens, ervaringen en emoties. Alles wat het dagelijks leven kleur geeft, vormt voor mij inspiratie om van mij af te schrijven.

Zoeken


Recente items

Op de hoogte blijven?

Top zoekwoorden

  • hoe kom je klaar
  • hoe komt een vrouw klaar
  • hoe kom je klaar
  • hoe kom ik klaar
  • hoe komt een vrouw klaar
  • hoe kom ik klaar
  • waarom trouwen
  • anaal klaarkomen
  • anaal orgasme
Anderen vertellen over dit item?