1001gedachten

Your tagline

27
Dec

Ik begrijp Beatrix wel

zondag 27 december 2009

Zoals ieder jaar op eerste kerstdag was onze koningin ook dit jaar weer te zien en te horen met haar kersttoespraak. 2009 Werd wat dat betreft ook een memorabel jaar. Ik kan me niet heugen dat er ooit zoveel ophef ontstond over wat 'Bea' te vertellen had. In ieder geval stond heel Nederlandstalig Twitter op z'n kop. De woorden 'Beatrix' en 'kerstrede' werden als een dolle 'gehashtagged' zodat we allemaal konden lezen hoe vreselijk, beledigend en kortzichtig de uitspraken van Beatrix in haar jaarlijkse kersttoespraak waren. Hyves heeft het oude besje een account aangeboden, ten einde haar te laten hyven en te laten ervaren dat haar zorgen onterecht zijn. Ik begrijp de verbolgen tweeps en hyves-oprichter Raymond Spanjar wel, maar vind dat zij op hun beurt erg snel op de tenen getrapt zijn en te hard de verdediging inschieten. En dat is waarschijnlijk omdat ze zich toch wel aangesproken voelen en er een kern van waarheid zit in de opmerkingen van de koningin.

Het feit dat er een afkorting als IRL bestaat, geeft toch al duidelijk aan dat er een onderscheid bestaat (zou moeten bestaan?) tussen het 'echte' leven en ons bestaan op het web. In hoeverre zijn jouw followers op Twitter en je vrienden op sites als Hyves en Facebook ook je vrienden in het dagelijkse, offline, leven? Dat zal best een groot aandeel zijn, maar volgens mij is het online contact dat je met deze personen hebt een aanvulling op het directe contact. Mijn vrienden en familie in het buitenland zie ik niet zo heel vaak en wat dat betreft zijn internet en mobiele telefonie prachtige media om contact te onderhouden. Maar iemand een dikke knuffel en kus geven, kan toch niet vervangen worden door het intypen van 'XO'? Ik verlies me graag in een omhelzing met een lekker warm lijf, dat voelt toch prettiger aan dan zo'n onhandig harde laptop of een kil mobieltje!

We retweeten allemaal massaal en we gebruiken dagelijks de '@' om iemand aandacht te schenken, te antwoorden of te beschrijven. Maar is die interactiviteit wel echt vanuit betrokkenheid? Ik ben daar niet zo zeker van. Online profielen zijn onderdeel geworden van onze identiteit en we kunnen onszelf ermee profileren. Er zijn genoeg mensen die status niet meer slechts aflezen uit iemands mooie huis of dikke auto. Als je online veel vrienden en followers hebt, dan tel je pas echt mee! Ik wilde mijn eigenwaarde ook wel eens even boosten, dus sinds een half jaartje doe ik aan tweeten. Ik bezit tevens een Facebook-account en heb ook al jaren een hyve. Ik post me helemaal suf, maar mijn lijstje blijft al weken steken op het schamele aantal van zestig contacten. Zelf neem ik het, gelukkig, niet zo serieus. Al die communities en social networking sites zijn een leuk tijdverdrijf, maar eigenlijk niet meer dan dat toch? Ik heb in al de dertien jaar die ik gebruik maak van het wereldwijde web slechts n vriendschap echt uitgediept. Ik heb mijn verloofde namelijk leren kennen via het internet. Let wel: leren kennen! Onze daadwerkelijke vriendschappelijke band en later liefdesrelatie is gebaseerd op en gegroeid door interpersoonlijk contact waarbij we daadwerkelijk in dezelfde ruimte verbleven.

Daarnaast: op Internet kun je een heel ander persoon zijn dan je bent als je face-to-face communiceert. Internet geeft een (vals?) gevoel van anonimiteit en daardoor stel je je heel anders op. Als een van mijn Facebookvrienden naar de kapper is geweest, een foto post op haar profiel en vraagt wat de wereld van haar nieuwe look vindt, dan is het makkelijker om te typen dat je haar oude haarkleur flatterender vond dan haar nieuw gekozen blonde kapsel. Nog een smiley achter je negatief getinte opmerking en klaar is Kees. Voordat je dinnetje online komt hebben vast al dertig anderen hun mening gegeven en dan kan ze de negatieve reacties negeren en alleen de positieve eruit filteren. Je hoeft ook haar teleurgestelde of gekwetste blik niet te verduren. Als ze in je huiskamer zit en je moet haar in de ogen kijken en vertellen dat je haar metamorfose niets vindt, geeft lijfelijke aanwezigheid een extra dimensie die je verplicht om je woorden zorgvuldig te kiezen opdat je vriendin nog wel met een goed gevoel bij je vertrekt als de thee op is en belangrijker: dat ze nog eens terugkomt zonder angst of gȇne.

Wat ik ook moeilijk vind, is inschatten of al die online boodschappen wel zo gemeend zijn. Voor Twitter bijvoorbeeld worden lijstjes bijgehouden wie de meeste tweets heeft geplaatst en wie de meeste followers hebben (en dus populair zijn). In hoeverre speelt de prestatiedrang mee in het postgedrag van de gemiddelde user? Ik merk zelf dat het heel makkelijk is om via de PC mijn medeleven te uiten zonder dat iets me echt aan het hart gaat. Als iemand tweet dat opa of oma overleden is, heb ik binnen no time een reply gestuurd met mijn condoleantie. Komt deelneming echter niet veel oprechter over als iemand de moeite heeft gedaan een mooie rouwkaart uit te zoeken en die voorziet van een handgeschreven boodschap?

Ik ben ervan overtuigd dat Beatrix niet het hele internet of alle mobieltjes wil afschaffen. Ik kan me ook niet voorstellen dat ze technologische ontwikkelingen wil stoppen. Ze lijkt me slim genoeg om zich te beseffen dat ze dergelijke ontwikkelingen niet eens kan stoppen. Haar boodschap bestond voornamelijk uit het uitspreken van haar zorgen om de maatschappij en de omgangsvormen die zo ontzettend aan het veranderen zijn in deze vooruitstrevende tijd. Het lijkt me helemaal geen slecht advies om eens kritisch te kijken naar je omgang met en betrokkenheid bij de mensen om je heen. Alle verontwaardigde Nederlanders die de afgelopen dagen van zich lieten horen, vinden kennelijk dat ze louter positief benvloed zijn door technologie en de daaruit voortvloeiende onafhankelijkheid en individualiteit. Super! Ik hoop echter dat er ook mensen zijn die zich aangesproken voelen en de boodschap van de koningin aangrijpen om eens stil te staan bij de negatieve gevolgen van de ingetreden veranderingen en technologische voortgang. Het mag geen verrassing zijn dat nieuwe media afstand, sociale isolatie, egocentrisme, oppervlakkigheid en zelfs eenzaamheid kunnen veroorzaken. Het kan geen kwaad te beseffen dat aan de meeste dingen twee zijden kleven en hiermee rekening te houden in het tegemoet treden van anderen. **Trefwoorden: Kersttoespraak, Beatrix, kerstrede, twitter, hyves, facebook, afstand, online, communicatie, omgang, contact
5170 keer bekeken

Geef jouw mening over of reactie op bovenstaande:
Naam
Email Wordt niet getoond!
UpdateJa, stuur mij een mail wanneer iemand reageert op dit item
Homepage: http://
Bericht
Spamcheck: Welke dag van de maand is het?

Over mij

Je leest hier 1001 gedachten van mij: Anneke. 41-Jarige, gelukkige vrouw. Samenwonend met man, bewust zonder kids. Mijn verhalen gaan over gevoelens, ervaringen en emoties. Alles wat het dagelijks leven kleur geeft, vormt voor mij inspiratie om van mij af te schrijven.

Zoeken


Recente items

Op de hoogte blijven?

Top zoekwoorden

  • hoe kom je klaar
  • hoe komt een vrouw klaar
  • hoe kom je klaar
  • hoe kom ik klaar
  • hoe komt een vrouw klaar
  • hoe kom ik klaar
  • waarom trouwen
  • anaal klaarkomen
  • anaal orgasme
Anderen vertellen over dit item?